Categories
Nekategorizirano

Energijski sistem, aura in čakre

Jedro

Aura

Aura človeka je različnih oblik in nima stalne oblike ali barve saj se spreminja skupaj s človekovim počutjem, mišljenjem in stopnjo človekove osebne rasti. Deluje kot zaščitna plast okoli našega telesa in je lahko tudi poškodovana, nepopolna. Z osebno rastjo jo zacelimo in utrdimo.

Sestavlja jo sedem energijskih teles:
• Prvo ali vitalno telo, ki je tik nad fizičnim telesom;
• Drugo ali čustveno telo;
• Tretje ali mentalno telo;
• Četrto ali astralno telo:
• Peto ali etersko telo;
• Šesto ali bivalno telo;
• Sedmo, spiritualno ali kozmično telo.

Čakre

Čakre so energijski vrtnici nanizani v navpični legi po človeškem telesu. Njihov namen je da auro povezujejo s telesom in črpajo energijo iz univerzalnega polja v katerem človek živi in deluje. Vse čakre so tesno povezane z vsemi energijskimi telesi vendar je vsaka od glavnih čaker še tesneje povezana z posameznim energijskim telesom. Najpomembnejši čakri sta prva ali korenska čakra, ki je povezana z zemljo in sedma ali temenska čakra, ki je povezana s kozmosom. Skupaj tvorita glavno energijsko os posameznika, od katere je odvisno njegovo notranje ravnotežje.


Poznamo sedem glavnih čaker ali vrtincev. Prva je korenska ali trtična čakra, ki je najtesneje povezana z prvim ali vitalnim telesom. Nahaja se na trtici med anusom in spolovilom in jo povezujemo z rdečo barvo ter elementom zemlje. Druga je spolno-čustvena čakra, ki se nahaja tik nad spolovilom, par prstov pod popkom. Ta sprejema informacije iz čustvenega telesa, njen element je voda in jo označujemo z oranžno barvo. Naslednja čakra se nahaja v trebuhu in jo imenujemo tretja čakra ali solarni pleksus(rumene barve). Njen element je ogenj, vir informacij pa tretje ali mentalno telo. Četrta se nahaja na področju prsnega koša (zelena barva) in jo imenujemo srčna čakra. Ta prejema informacije iz četrtega astralnega telesa, njen element je zrak. Peti energijski vrtinec ali čakra je grlena (modra barva). Njeno nahajališče je grlo njen element pa je eter. Telo s katerim je najbolj povezana je peto etrsko telo. Šesta čakra je čakra elementa svetlobe in prejema informacije iz bivanjskega telesa. Imenujemo jo čelna čakra (vijolična barva). Nahaja se na čelu v točki med obrvmi, ki ji pravimo tudi tretje oko. Še zadnji sedmi temenski ali kronski energijski vrtinec (zlato-bele barve) je na vrhu glave, na temenu. Vir informacij te čakre je sedmo spiritualno ali kozmično telo, element pa univerzalna misel. Poleg glavnih sedem čaker poznamo še 21 manjših pomožnih energijskih vrtincev, ki energijsko oskrbujejo različne organe v telesu npr. vrtinec za jetra.

Slika 2: sedem glavnih čaker

Duševno zdravje, meditacija

Meditacija je ena od boljših preizkušenih tehnik s katero si človek polni energijo in se je sposoben bolje spoprijemati s težkimi in stresnimi situacijami. Njena naloga je da skrbi za celoten energijski sistem človeka in jo lahko izvajamo sami ali v skupini. Meditacija upošteva princip mednarodno potrjene metode za samopomoč P.E.C.A., to pomeni da telo Prečisti in odstrani energijske blokade, ga Energizera , ga Centrira oz. uravnoteži osebno energijo v energijsko os in tako Aurično zaščiti celotno auro posameznika.

Več o metodi P.E.C.A in o tem kako se pravilno meditira ter na kaj moramo biti pozorni lahko najdete na: https://www.pecastory.com/program/meditacija Poleg meditacije poznamo tudi druge tehnike za polnjenje energije in umiritev, kot je na primer joga.

Slika 3: meditacija v paru

Izražanje misli, čustev v času dela na daljavo

Naša čustva in izražanja lahko s pomočjo številnih aplikaciji ali spletišč preko komunikacije s sporočili ali video klicem posredujemo drugi osebi tudi prek elektronske naprave. Za naše izražanje je v času dela na daljavo zelo pomembna hitra in jasna komunikacija, ki pa jo ogroža slaba internetna povezava in posledično nepravilno ali počasnejše delovanje IKT okolji.

Izjemno pomembno pa je da se tudi v času dela na daljavo posvetimo sebi in ne samo fizičnemu temveč tudi duševnemu zdravju na katerega ima celodnevno sedenje za računalnikom v zaprtem prostoru zelo slab vpliv, zato je pomembno da si dnevno vzamemo čas zase pa naj bo to z meditacijo, jogo, sprehodom v naravi ali s stvarmi, ki nas veselijo. Karkoli nas sprosti in umiri. Velja pa tudi, da duševno zdravje vpliva na fizično zdravje, kar je še en razlog, da se naučimo umiriti in sprostiti ter postati dovolj duševno močni da ne podležemo vsakdanjemu stresu in strahovom, ki nas obdajajo.